HDPE Nedir ?

HDPE polietilen plastiğin yüksek yoğunluklu bir çeşididir. Diğer polietilenlere oranla çok daha katı, güçlü ve düşük yoğunluklu polietilene (LDPE) oranla daha ağır ve daha serttir. HDPE sudan hafiftir. Döküm teknolojisi kullanılarak veya ekstrüzyon yöntemiyle imal edilebilir. Takım tezgâhlarında işlenebilir ve özel kaynak yöntemleri kullanılarak birleştirilebilir. Yapışkan kullanılarak birleştirilmesi oldukça zordur. Doğal görüntüsü, balmumu benzeri mat ve opaktır. Birçok türü gıda ile doğrudan temas edebilir.

1950’li yıllarda geliştirilmiş olan düşük yoğunluklu polietilen ( PE 32 ), ilk kez içme suyu şebekelerinde kullanılmıştır. Daha sonra doğalgaz şebekelerinde 4 Bar iç basınç seviyesine kadar kullanılmak üzere PE 63 geliştirildi. Malzemenin kulanım kolaylığını gören imalatçı firmalar, kısa sürede gelişme göstererek PE 80 ve 1990’ların başlarında PE 100 denilen HDPE türlerini geliştirmişlerdir. HDPE Borular la ilk uygulamalar 1960’lı yıllarda Amerika ve Kanada’da başlar ve o tarihte gerçekleştirilen projeler, günümüzde halen problemsiz olarak çalışmaya devam etmektedir.

Polietilen borularda kullanılan malzemeler MRS ( minimum gerekli dayanıklılık ) ile sınıflandırılır. MRS, malzemenin 20º C sıcaklıkta 50 yıl süresince uygulanan iç gösterdiği mukavemettir. Bu değerlendirmeye göre malzemeler şu şekilde sınıflandırılmıştır;
PE 32 = 3,2 MRS , PE 40 = 4,0 MRS , PE 63 = 6,3 MRS , PE 80 = 8,0 MRS , PE 100 = 10,0 MRS

Polietilen malzemenin temel avantajları ve özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Yaşlanmaya karşı dayanıklıdır. Ömür olarak en az 50 yıl hesaplanmakla beraber gerçek performansları bu sürenin üzerindedir. Gerilim çatlağı ve çatlak ilerleme dirençleri mükemmeldir.
  • PE malzeme esnek olduğundan, en kötü çalışma koşullarında bile kolaylık ve sağlamlık gösterir.
  • Çelik, ahşap ve alüminyuma göre çok daha hafif ve kolay birleştirilebilir. Her türlü konstrüksiyon kolaylığı sağlar.
  • Polietilen anti-korozyon özelliği sayesinde, her türlü çalışma koşulunda, direncini ve performansını korur.
  • Darbe dayanımı oldukça yüksektir, düşük sıcaklıklarda dahi kırılganlık göstermez.
  • Kolay kir tutmaz, toksik madde içermez ve temizlemesi çok kolaydır.
  • Donmaya karşı direnci yüksektir. İçinde bulunduğu sıvının donmasından etkilenmez.
  • Tüm bu özelliklerinin yanı sıra hammadde bazında, çelik alüminyum ve ahşaba oranla daha ekonomiktir.